Nieuws

Dit is nieuw in WordPress 5.8

0

Minder dan 6 maanden na WordPress 5.7, hebben alweer een nieuwe versie: WordPress 5.8. Vooral de nieuwe functies om creatief je website te ontwerpen, zijn de moeite waard. We lijsten de meest interessante updates voor je op.

Template editor

Misschien wel een van de grootste updates in WordPress 5.8, is de nieuwe template editor. Met die nieuwe editor krijg je alweer extra mogelijkheden om je website in WordPress helemaal zelf op punt te zetten.

Template editor WordPress

Klik op ‘nieuw’ (of ‘new’) om zelf een nieuw template te maken in WordPress.

Kies je voor de template editor, dan kan je aanpassingen maken die van toepassing zijn op je volledige website. Je kan onder andere deze elementen bewerken:

  • Websitetitel

  • Websitelogo

  • Posttitel

  • Postdatum

  • Postcategorieën

  • Paginalijst

De lijst is nog een stuk langer dan onze opsomming. Belangrijk om te weten is wel dat de template editor nog steeds de stijl van je thema overneemt. Hoewel je met de editor zelf nieuwe templates kan ontwerpen, krijg je geen volledig blanco canvas.

Widget bewerken als blok

Widgets in WordPress gebruiken nu de block editor. Klik je via ‘Instellingen’ nu op ‘Widgets’, dan ziet het helemaal anders uit dan ervoor.

Nieuw widgetblok WordPress

Links de nieuwe widgetblokken, naast de vorige versie.

Net zoals de template editor, is de vernieuwing van widgets goed voor gebruikers die extra controle over het design willen. Wil je nu widgets bewerken of toevoegen, kan krijg je de mogelijkheid om de kleuren, opmaak en meer te wijzigen van die widgets. En vooral: dat kan zonder extra plug-ins te moeten installeren.

Wie liever de oude widgetomgeving gebruikt, kan Classic Widgets downloaden en installeren als plug-in.

WordPress ondersteunt WebP-afbeeldingen

Het WebP-formaat is een relatief nieuw bestandsformaat op het web. Handig aan WebP, is dat ze heel wat kleiner zijn dan PNG en JPEG, zonder dat afbeeldingen aan kwaliteit inboeten. WordPress 5.8 is de eerste versie die WebP ondersteunt.

Verbeteringen in de blokeditor

In WordPress 5.8 zitten alweer een heleboel updates van de blokeditor. We lichten de leukste uit.

Betere lijstweergave

Je kan voortaan een lijst vinden waarin alle blokken van je pagina of bericht te zien zijn. Dat maakt het heel wat eenvoudiger om te zien wat op je pagina staat, maar ook naar een van die blokken te gaan. Denk maar aan een bepaalde kolom die je snel wil vinden tussen alinea’s. Dankzij de lijstweergave heb je die meteen te pakken.

Nieuwe afbeeldingfilters

Nog nieuw, zijn de duotone-filters in WordPress 5.8. Pas je zo’n filter toe, dan wordt een afbeelding opgebouwd uit 2 kleuren. Die kleuren kies je zelf, of je selecteert een combinatie uit het vooraf opgestelde lijstje. Voor mensen die een uitgebreide mediabilbiotheek hebben, is die nieuwe filter leuk om creatiever om te gaan met hun afbeeldingen.

duotone filter WordPress

De duotone-filter in WordPress.

Suggesties voor patronen

Zoek je een nieuw blok in de editor, dan krijg je suggesties om bepaalde patronen toe te voegen. Dat aantal patronen lijkt vandaag relatief klein, maar zal zonder twijfel toenemen in de toekomst.

Laad meer in mediabibliotheek

In de mediabibliotheek van WordPress vind je nu een laad-meer-knop. Voorheen werden bestanden geladen tijdens het scrollen.

Query Loop

Een laatste nieuwigheid in WordPress 5.8 die we hier uitlichten, is Query Loop. Waar je voorheen plug-ins nodig had om verschillende posts in één keer toe te voegen, kan dat nu met de nieuwe Query Loop. Aan de hand van verschillende parameters en lay-outinstellingen, kan je verschillende pagina’s, producten of blogs tonen op je website.

Volgende WordPress-updates

Een revolutie is het niet, de nieuwste WordPress-versie. Het is bovendien al langer geweten dat WordPress alles wil verdelen in blokken. Dat is nu met widgets gebeurd. De uitbreiding van mogelijkheden om je website creatief vorm te geven, is in ieder geval een leuke toevoeging.

Later dit jaar komen er nog 2 updates aan. De eerste wordt verwacht in september. Nog eens 3 maanden later volgt de nieuwe.

Zo verstuur je een nieuwsbrief die opvalt (infographic)

Vorig artikel

Nieuwsbrieven met succes: wat is een goede open rate en click rate?

Volgend arikel

Je vindt dit vast ook leuk

Commentaren

Commentaren zijn afgesloten.

Meer in Nieuws