Tips

Zo controleer je of de accu van een Macbook moet worden vervangen

0
Batterij Macbook

Naarmate je Macbook ouder wordt, gaat ook de batterij minder lang mee. Dat komt omdat de maximale capaciteit van een accu langzaamaan afneemt. Daarom is het belangrijk om na te gaan hoe vaak de batterij is opgeladen, zodat je weet of die aan vervanging toe is. Handig ook wanneer je een tweedehands Macbook wil kopen en wil controleren of de accu nog goed presteert.

Aantal laadcycli

De verwachte levensduur van een batterij wordt bepaald aan de hand van het aantal laadcycli. Is dat aantal overschreden, dan is het doorgaans aangewezen om de accu te vervangen. Je kan de accu ook blijven gebruiken, maar hij zal minder lang meegaan.

Hoe vaak je de batterij kan opladen, is afhankelijk van het model. Eén laadcyclus is de hoeveelheid energie die nodig is om een batterij volledig op te laden. Laad je een halflege batterij weer op tot 100 procent, dan is dat een halve laadcyclus. Heeft de accu maar 10 procent nodig? Dan moet je dat tien keer doen om één cyclus te voltooien.

Batterijstatus van een Macbook controleren

In theorie kan de batterij van een Macbook 1.000 keer volledig opgeladen worden. Het aantal doorlopen cycli controleer je op deze manier:

  • Klik op het Apple-icoon in de menubalk en selecteer ‘Over deze Mac’
  • Klik op de knop ‘Systeemoverzicht’
  • Klap de categorie ‘Hardware’ uit en klik nadien op ‘Voeding’
  • Onder ‘Statusinformatie’ vind je het aantal voltooide laadcycli terug

Controleer het aantal laadcycli van de accu

Verder krijg je ook een statusindicatie te zien. Die geeft weer hoe dringend de batterij moet vervangen worden.

Huidige modellen kunnen 1.000 laadcycli doorlopen. Voor oudere Macbooks kan dat aantal lager liggen. Hier kan je het volledige overzicht raadplegen.

Windows 10 is nu populairder dan Windows 7

Vorig artikel

Video: Zo wordt een Tesla Model 3 gebouwd

Volgend arikel

Je vindt dit vast ook leuk

Commentaren

Commentaren zijn afgesloten.

Meer in Tips