Tips

Instructievideo’s: waarom ze effectief zijn + 5 tips

0

Heel wat bedrijven hebben intussen de weg naar videomarketing gevonden. Verwonderlijk is dat niet. YouTube is, na Google, de tweede grootste zoekmachine op het web. Dagelijks bekijken we er bijna 5 miljard filmpjes.

De meeste kijkers doen dat trouwens niet om wat tijd te doden. Meer dan . Heel wat mensen schakelen YouTube ook in om iets totaal nieuw te leren.

Kortom: we hebben een grootte behoefte aan instructievideo’s.

Wat is een instructievideo?

Een instructievideo heeft eigenlijk één doel: mensen iets bijleren. In tegenstelling tot commercials, gaan ze minder over een toekomstig voordeel of een beleving, maar moet een educatief filmpje een probleem direct oplossen. Dat kan in verschillende vormen:

  • Een korte, inspirerende presentatie van een expert.

  • Een tutorial waarin je ‘samen’ met de kijker iets leert.

  • Een software-tutorial waarin je een specifieke dienst uitlegt (met een schermopname).

  • Een demofilmpje waarin je software voorstelt, een product uitpakt of iets installeert en test.

Waarom is een instructievideo nuttig?

Mensen ontdekken graag nieuwe dingen. Maar waarom doen we dat het liefst via een filmpje in plaats van een educatieve tekst? Dat komt omdat we bijzonder visueel ingesteld zijn. Zien we nieuwe informatie, dan verwerken én onthouden we die veel beter.

Instructievideo’s hebben nog een belangrijk voordeel. We vinden educatieve video’s van een bedrijf ook betrouwbaar. Je onderneming krijgt zo extra autoriteit en authenticiteit. Een bedrijf weet tenslotte als geen ander hoe je omgaat met een product.

5 tips voor instructievideo’s

1. Identificeer je publiek

Je doelpubliek goed kennen, het is voor elke marketingcampagne van levensbelang. Dat is voor instructievideo’s niet anders. Wie zal kijken naar je educatieve video’s? Hoe oud is je publiek gemiddeld? Waarmee zijn ze bezig? Zijn het mensen die enthousiast worden bij het idee van digitaal leren? Of net niet?

Als je een antwoord op zulke vragen formuleert, weet je ook welke video’s de aandacht zal trekken van je publiek. En weet je welke toon en taal je best hanteert, hoe je je boodschap formuleert en in welke setting je het filmpje plaatst.

2. Breng een verhaal

Een instructiefilmpje moet boeiend zijn. Hoe houd je de aandacht van kijkers beter vast dan met een goed verhaal? Zorg met andere woorden voor een chronologische volgorde in de informatie die je overbrengt in een filmpje. Dat helpt mensen alles beter te begrijpen en onthouden.

Een educatieve video moet natuurlijk ook to the point blijven. Wees kritisch voor het script van de video vooraleer je overgaat tot filmen. Dat bespaart je achteraf tijd, omdat je geen beelden maakt van details die je nadien weer schrapt.

3. Kies iemand die comfortabel is voor een camera

Niets is belangrijker dan het overbrengen van de boodschap in een instructievideo. Kies daarom altijd een spreker of presentator die zich daadwerkelijk comfortabel voelt voor een cameralens. Iemand met zelfvertrouwen zal altijd een tikkeltje meer toevoegen aan je filmpje.

4. De bewerking

Als je software-tutorials lanceert, kan je gebruik maken van heel wat tools om schermopnames te maken en bewerken. Die bestaan natuurlijk ook voor presentaties of demo’s, al kunnen dat soort filmpjes wat meer montageskills vergen. Twijfel je aan die vaardigheden, dan kan je op zoek naar een professionele organisatie om je te helpen.

Voorzie je instructievideo ook van ondertitels en transcripties, zodat mensen met een andere leerstijl of een beperking ook kunnen bijleren van jouw video’s.

5. Gebruik instructievideo’s goed

Instructievideo klaar? Dan komt die waarschijnlijk op YouTube terecht. Nadien kan je die embedden op je website of rechtstreeks uploaden. Maar daar hoeft het niet op te houden.

Houd tijdens het afwerken van je video’s bijvoorbeeld in het achterhoofd dat je een bepaald filmpje in kortere stukken kan knippen om te delen op sociale media. Diezelfde kortere stukjes kunnen ook nuttig zijn in een instructietekst of lange blogpost op je website. Je hebt veel voorbereidend werk gestopt in het maken van een instructievideo. Door die goed te hergebruiken, benut je de video optimaal.

Trends in .be-domeinnamen: welke termen worden vaak geregistreerd?

Vorig artikel

9 tips om je content mobielvriendelijk te maken

Volgend arikel

Je vindt dit vast ook leuk

Commentaren

Commentaren zijn afgesloten.

Meer in Tips